MEDICINSKE GLJIVE

AKTIVIRAJTE ISCELITELJSKU MOĆ SVOG ORGANIZMA!

Medicinske gljive su ogroman, ali nedovoljno iskorišćen izvor polisaharida sa antitumorskim i imunostimulacionim svojstvima i veliki potencijal za stvaranje novihi moćnih farmaceutskih proizvoda.

Naučna istraživanja različitih gljiva su dokazala kako određene vrste gljiva (Ganoderma Lucidum – Reishi, Lentinus Edodes – Shiitake, Grifola Frondosa – Maitake, i neke druge lekovite gljive) sadrže niz lekovitih supstanci – pre svega polisaharide (uglavnom beta-glukane), koji jačaju ili obnavljaju odbrambene snage organizma i tako koče razvoj tumora i omogućavaju da ga organizam sam uspešnije kontroliše i suzbija bolest.

Svaka od ovih gljiva može da ima drugačiji efekat na organizam: jedna može da stimuliše T-ćelije, druga da uništava bolesne ćelije i podstiče imunološku reakciju, neke imaju pozitivno dejstvo na zdravlje jetre i podstiču normalan rast i razvoj ćelija i održavaju normalan nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Pored beta-glukana, gljive su i dobar izvor polisaharida i terpenoida. Osim efekata stimulacije za imuni sistem, gljive imaju pozitivan uticaj protiv bakterija i virusa, jer stimulišu hematopoetski sistem i dovode do mnogo brže regeneracije oštećenih krvnih ćelija u koštanoj srži. Jedan broj gljiva ima izraziti antitumorski efekat i stimulišu naš imuni sistem da aktivira razne odbrambene mehanizme.

Dobar su izvor germanijuma, hemijskog elementa koji poboljšava ćelijsku snabedevenost kiseonikom i na taj način podiže imunitet. Smatraju se modifikatorima biološkog odgovora, a to znači da:
• pomažu organizmu da se adaptira na stres, biološki ili onaj iz okruženja,
• pokreću nekarakterističnu aktivnost tela, podržavaju neke ili sve njegove važne sisteme, uključujući nervni, hormonski i imunološki, kao i regulatorne funkcije,
• ne škode i ne opterećuju telo.

Medicinske gljive svaki put pomažu. U dalekoj prošlosti moćne gljive Maitake, Šitake i Reiši koristile su se kao hrana koja čuva zdravlje i vitalnost.

Cordyceps Sinensis

Poznato je oko 400 vrsta Kordicepsa, a jedino Kordiceps Sinensis nema štetnih dejstava i ne može se predozirati. U kineskoj tradicionalnoj medicini upotrebljava se za jačanje pluća i bubrega. Ona smiruje emocije, odstranjuje sluz i sprečava krvarenje. Sa mnogo uspeha deluje i na tumore, reumu, umor, oboljena disajnih puteva, upale, nesanice i neredovne menstruacije.

Poboljšava snabdevanje tkiva i organa kiseonikom. U kineskoj tradicionalnoj medicini naročito je poznato delovanje ove gljive kao afrodizijaka.

Istraživanja dokazuju da utiče na regulaciju našeg neuroendokrinog sistema. Na taj način stimuliše oslobađanje hormona iz kore nadbubrežne žlezde, a tako se može delovati protiv simptoma stresa.

Potiskuje i neke enzime poput monoaminooksidaza, koja se smatraju odgovornim za depresije. Od velike je pomoći i ljudima koji su pretrpeli moždani udar. Brojna istraživanja ukazuju i na njegovo antivirusno i antibakterijsko dejstvo.

Posebna pažnja se posvećuje Kordicepsu u sportskoj medicini, gde je pokazao fascinantne rezultate. Sportisti uzimaju ovu gljivu sa zadovoljstvom, jer je njeno delovanje na povećenje izdržljivosti ogromno.

Gljiva se upotrebljava kod poodmaklih stadijuma tumora jetre, bubrega, pankreasa, krvi, čak i u kasnim stadijumima oboljenja.

Kod malignih, a naročito kod benignih tumora mozga daje stabilan pozitivan rezultat i dovodi do kontrolisanog rasta tumora.

Do danas je vodeći proizvod protiv autoimunih bolesti i to potpuno prirodan, bez štetnih delovanja (za razliku od kortikosteroida).

Jedini je na svetu koji obnavlja tkivo bubrega i bešike. Može poboljšati stanje ljudi koji boluju od leukemije, sprečavajući proširenje bolesti. Vrlo je dobar i kod lečenja trombocitopenične purpure.

Ganoderma Lucidum (Reishi)

Zbog svoje superiorne lekovitosti i odsustva neželjenih dejstava i toksina prilikom korišćenja, Ganoderma Lucidum – Reishi (reiši) gljive su legendarno čudo medicinskog lekovitog bilja.

U poslednjih 20 godina medicinski je testirano dejstvo i potvrđeno da gljiva Reishi uspešno pomaže kod mnogih bolesti.

Reishi je sinonim za visoku koncentraciju organskog germanijuma i polisaharida tripertena!

Polisaharidi iz Reishi gljive zaustavljaju rast tumora i to je njeno najznačajnije lekovito dejstvo. Oni deluju i kao imunostimulatori, kardiotonici, a bitni su i za smanjenje nivoa šećera u krvi. Drugi lekoviti sastojci regulišu krvni pritisak, holesterol u krvi i zaustavljaju stvaranje krvnih ugrušaka. Različiti polisaharidi iz sastava bitni su i za lečenje neurastenije, nesanice, hroničnog hepatitisa, bolesti bubrega, koronarnih i srčanih bolesti, hroničnog bronhitisa i bronhijalne astme, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Oni u isto vreme štite jetru od oštećenja izazvanih različitim metaboličkim produktima. Reishi ima i izrazito antibakterijsko i antivirusno delovanje, pa se koristi i kao prirodni antibiotik.

Reishi se može uzimati svakodnevno, bez ikakvih neželjenih dejstava. Reishi sadrži preko 400 lekovitih sastojaka!

Reishi se koristi za tretiranje bolesti pet ključnih organa – srca, pluća, jetre, pankreasa i bubrega.

Polisaharidi gljive Reishi imaju jak antikancerogeni efekat i u svetu se koriste kao zvanično sredstvo u borbi protiv zloćudnih tumora. Reishi može biti korišćena kao dopuna za vreme hemoterapije i radioterapije za umanjenje neželjenih pojava kao što su zamor, gubitak apetita i rizik od infekcija, može smanjiti toksične neželjene efekte i može ublažiti bolove.

Ova gljiva, pored visokog krvnog pritiska, takođe reguliše i nizak krvni pritisak – dakle, ona normalizuje krvni pritisak.

Reiši gljiva izdržala je test vremena u Kini od preko 4.000 godina, čime se ni jedan zapadni proizvod ne može pohvaliti.

Posle toliko duge primene i sa toliko pozitivnih dejstava, a bez negativnih efekata, može se reći da je Reishi zaista kraljevska gljiva – biljka dugovečnosti!

Lentinus Edodes (Shiitake)

Ova gljiva čudnog imena i izgleda izvor je minerala, i to kalcijuma, fosfora, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Bogata je i vitaminima iz grupe B – B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12 i D. Sadrži sve esencijalne amino-kiseline i biljna vlakna (deo biljnih ćelija koji ne podleže varenju), koja imaju važnu ulogu za probavni sistem. Do sada su otkriveni mnogi pozitivni sastojci ove gljive, kao što je beta karoten, vitamini E i C, cink, selen, koenzim Q10 i drugi sastojci koji pozitivno utiču na imunitet. Smatra se da je prirodni izvor interferona. Interferon je protein koji ima uticaj na podizanje imuniteta protiv tumora i različitih virusnih oboljenja.

Nalazi se na listi poželjnih namirnica za jačanje imuniteta kod brojnih međunarodnih organizacija jer svakodnevnim uzimanjem, bilo svežih ili sušenih, jača imunitet, ćisti krvne sudove, podstiče fizičku i mentalnu kondiciju, a ima i antivirusna i antibiotska svojstva.

Lentinan iz Šitake gljive koristi se uspešno kao dodatak hemoterapiji u lečenju karcinomau sistemu za varenje. On ojačava imunitet i odlično se bori protiv infekcija.

Eritadenin je glavni aktivni sastojak Šitake, a delovanje mu je registrovano kao antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi), kao prevencija za arteriosklerozu, infarkt… Pored toga, snažno sprečava slepljivanje krvi ili agregaciju krvnih zrnaca. Već nakon nekoliko nedelja konzumacije nivo holesterola se smanjuje i do 25 %. Istraživanja sprovedena u Japanu identifikovala su jednu specifičnu aminokiselinu u Šitake gljivama, koja ubrzava proces prerade holesterola u jetri.

Šitake ubija polno prenosivi humani papiloma virus (HPV), koji izaziva tumor grlića materice.

Studije su pokazale da sprečava da se ćelije HIV-a razmnože i oštete korisne T-ćelije. Šitake smanjuje visok krvni pritisak, antivirusni je stimulans, pomaže kod ispucanih kapilara, relaksira preteranu napetost i stresna stanja.

Grifola Frondosa (Maitake)

Maitake se koristi za opšte poboljšanje zdravlja i vitalnosti organizma. U tradicionalnoj medicini cenjena je kao adaptogen koji balansira telo i dovodi ga u normalu.

Istraživanja su pokazala da može da reguliše krvni pritisak, šećer, masnoću u krvi, i da je korisna pri mršavljenju.

Za razliku od drugih gljiva sa lekovitim svojstvima, Maitake pored rastvorljivih polisaharida sadrži i nerastvorljive kiseline. Ima visoku koncentraciju beta D glukana, koji je poznat kao izuzetan stimulator imunog sistema. Istraživanja koja su počela sredinom 80-ih godina prošlog veka, pokazuju da štiti od hepatitisa, inhibira tumore, pomaže regulaciju krvnog pritiska, šećera u krvi i holesterola i kontroliše gojaznost.

Njeno antitumorsko delovanje je prilično moćno, mada (kao i ostale medicinske gljive) na neke tumore deluju snažno, dok na neke druge ne tako snažno.

Preporučuje se za prevenciju kancera i sprečavanje njegovog širenja, zato što može da aktivira ćelije ubice i podstakne proizvodnju interleukina.

Agaricus Blazej (Agarik)

Od svih do sada otkrivenih medicinskih gljiva, ova gljiva najviše zapanjuje svojim svojstvima, jer je njeno dejstvo na imuno-deficijentne bolesti (kao što su KARCINOM i AIDS) ravno dejstvu antibiotika na infekcije bakterijskog porekla. Glavne medicinske odlike su anti-tumorsko dejstvo i podizanje imuniteta.Sadrži najviše beta-1,3-glukana u odnosu na bilo koje druge gljive. Beta-glukani su najsnažnije imuno-stimulatorne supstance poznate do danas. U Japanu je zvanično odobrena kao antikancerogeni medikament.Pored vitamina i minerala, ima i najviši nivo polisaharida od svih poznatih medicinskih gljiva. Zaustavlja rast svih tumora i uvodi bolest u remisiju. Materije koje sadrži ne samo što pomažu organizmu da uništi maligne ćelije, već i usporavaju procese starenja.Dokazano je da je posebno efektivna u tretmanu pada imuniteta, poremećaja rada jetre, poremećaja rada probavnog sistema, poremećaja obnove krvnih ćelija, visokog nivoa holesterola i poremećaja ili uvećanja slezine. Stimuliše promene u krvi, a imuni sistem se stabilizuje za kratko vreme.Kako nema negativnih propratnih efekata, potpuno je bezopasna čak i kada se koristi u visokim dozama!