Zdravlje

Nano srebro: svojstva i primena u medicini, kozmetici i domaćinstvima

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/ripple-effect-clip-art-270410/

Zašto dezinfekcija ima ulogu u zaštiti zdravlja?

Dezinfekcija, kao ključni aspekt očuvanja zdravlja, igra nezamenljivu ulogu u sprečavanju širenja bakterija, virusa i drugih mikroorganizama koji mogu predstavljati ozbiljnu pretnju našem zdravlju. Ova važna praksa nije samo od suštinskog značaja u medicinskom okruženju, već je postala neophodna i u svakodnevnom životu, posebno u svetlu globalnih izazova vezanih za javno zdravlje.

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Dezinfekcija je ključni element u prevenciji širenja infekcija i zaraza. Redovno čišćenje i dezinfekcija površina koje su često dodirivane, poput kvaka, telefona, tastatura i drugih predmeta, značajno smanjuju rizik od kontaminacije i prenosa bolesti.

U zdravstvenim ustanovama, dezinfekcija ima presudnu ulogu u sprečavanju bolesti izazvanih mikroorganizmima. Održavanje čistih i dezinfikovanih prostora, medicinske opreme i ruku zdravstvenih radnika ključno je za pružanje bezbedne i efikasne zdravstvene nege.

U našim domaćinstvima, redovno dezinfikovanje površina u kuhinji, kupatilu i dnevnim sobama doprinosi očuvanju opšte higijene.

Dezinfekcija postaje ključna u vreme pandemija, kao što smo nedavno videli u suočavanju sa globalnom pretnjom od virusa. Redovno dezinfikovanje javnih prostora, transporta i ličnih predmeta postaje sredstvo zaštite zajednice od brzog širenja bolesti.

Photo by CDC on Unsplash

Dezinfekcija nije samo trenutni odgovor na aktuelne zdravstvene izazove, već je i dugoročna investicija u očuvanje opšteg blagostanja. Redovna praksa dezinfekcije ne samo da štiti pojedince od različitih infekcija, već i doprinosi stvaranju sigurnijeg, zdravijeg i otpornijeg društva.

Dezinfekciona sredstva i njihov uticaj na zdravlje i životnu sredinu

Uobičajena sredstva za dezinfekciju, poput konvencionalnih hemijskih preparata i antibakterijskih sapuna, imaju široku primenu u održavanju higijene. Međutim, njihova česta upotreba nosi sa sobom niz potencijalnih nuspojava koje utiču ne samo na naše zdravlje već i na očuvanje životne sredine (1, 2, 3).

Photo by Towfiqu barbhuiya: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photo-of-coughing-man-s-hand-9882204/

Mnoga tradicionalna sredstva za dezinfekciju sadrže agresivne hemikalije poput hlora, amonijaka i fenola (4). Efikasna i široko rasprostranjena je upotreba etanola, kvaternarnog amonijum katjona, aldehida, natrijum hipohlorita, hidrogena, povidon joda kao dezinficijensa. Međutim,upotreba ovih jedinjenja ima određene limitacije usled štetnosti, korozivne prirode i rezistentnosti bakterija.Prekomerna upotreba ovih supstanci može dovesti do iritacije kože, očiju, nosa i disajnih puteva. Osobe sa osetljivim kožama ili respiratornim problemima posebno su podložne negativnim efektima.

Česta upotreba antibakterijskih sredstava doprinosi razvoju bakterija otpornih na hemikalije (5, 6, 7). Ovaj fenomen rezistencije predstavlja ozbiljan izazov u medicinskom sektoru, jer može ograničiti efikasnost antibiotika kada su zaista potrebni.

Hemikalije iz sredstava za dezinfekciju mogu dospeti putem otpadnih komunalnih voda do vodnih tela i zemljišta, izazivajući ekološke probleme. Ove zagađujuće materije mogu imati dugoročne negativne efekte na biljni i životinjski svet, stvarajući disbalans u ekosistemima.

Antimikrobna moć nano srebra

Dok tradicionalna sredstva za dezinfekciju donose trenutno olakšanje, važno je razmotriti dugoročne posledice po naše zdravlje i životnu sredinu. Prepoznavanje alternativa koje pružaju bezbednost i efikasnost postaje ključno u očuvanju ravnoteže između higijene i odgovornosti prema našoj planeti.

Upotreba nanomaterijala uspešno prevazilazi ove probleme. Međunarodna organizacija za standardizaciju (International Organization for Standardization, ISO) definiše nanomaterijal kao materijal čije su spoljašnje dimenzije između 1 i 100 nm;usled izvanrednih svojstava ima multidisciplinarnu upotrebnu vrednost (8).

Različiti nano materijali koriste se kao efikasni dezinficijensi optimizacijom njihovih fizičko-hemijskih svojstva. Stoga mnogi naučnici istražuju, generišu multifunkcionalne nano materiale kao snažno dezinfekciono sredstvo.

Široku upotrebnu vrednost kao nanomaterijali za dezinfekciju imaju metali poput bakra, zlata i srebra. Naročito joni srebra i jedinjenja na bazi srebra su popularna antimikrobna sredstva (9, 10, 11, 12, 13). Poznato je da je srebro biološki aktivno kada se nalazi u monoatomskom, jonskom stanju (Ag+).

Najranija zabeležena upotreba srebra u terapeutske svrhe datira iz doba dinastije Han u Kini (1500 godina p.n.e). Srebrne posude i ploče često su se koristile tokom feničkog, makedonskog i persijskog carstva. Osnovno otkriće bila je veza između posuda od srebra i hrane koja ostaje bezbedna za konzumaciju. Vladari različitih nacija (Aleksandar Veliki i Kir Veliki) pili su samo vodu koja je bila čuvana u srebrnim posudama (14, 15, 16). Iako bakterije nisu bile poznate u to vreme, veza između sporijeg raspadanja hrane i srebrnih posuda i pribora doprinela je medicinskim dostignućima viđenim danas (17).

Porodice viših socioekonomskih klasa tokom srednjeg veka bile su toliko upoznate sa upotrebom srebra da su razvile plavičaste boje kože poznate kao argirija, nevolja koja je dovela do izraza „plava krv“ za članove aristokratije.

Tokom proteklih nekoliko decenija srebro je počelo da se upotrebljava prilikom prečišćavanja vode, u proizvodnji dijetetskih suplemenata, u medicini prilikom proizvodnje antimikrobnih obloga i proizvoda. Srebro se često koristi i kao alternativno sredstvo za dezinfekciju kada upotreba tradicionalnih sredstava za dezinfekciju, poput hlora, može rezultirati stvaranjem toksičnih nusproizvoda ili korozijom površina. Takođe je dokazano da srebro proizvodi sinergijski efekat u kombinaciji sa nekoliko drugih dezinficijensa (18, 19).

Baktericidni efekat nano srebra primećen je na Staphilococcus aureus (20), Pseudomonas aeruginosa (21), Escherichia coli (22), Listeria innocua (23), Salmonella (24). Efikasno razgrađuje ćelijski zid zbog mogućnosti vezivanja za biomolekule, gradivne jedinice bakterijskog ćelijskog zida.Takođe, dokazana je i antivirusna aktivnost protiv nekoliko vrsta virusa, uključujući virus humane imunodeficijencije (25), virus hepatitisa B (26), herpes simpleks virus (27), respiratorni H1N1 virus (28) i virus majmunskih boginja (29). Antivirusni efekat nano srebra pokazao se i na SARS-CoV-2virusu (30).

Antimikrobna moć srebra je dokazana, što znači da ima sposobnost suzbijanja rasta i razmnožavanja mikroorganizama, uključujući bakterije, gljivice i viruse. Ova svojstva čine srebro korisnim u različitim medicinskim i industrijskim aplikacijama, kao i popularnim materijalom za proizvodnju zavoja, katetera, i implanta, kako bi se sprečila infekcija. Takođe se koristi u različitim proizvodima za svakodnevnu upotrebu, kao što su antibakterijski premazi za površine i tekstil.

Srebrna voda, ili koloidno srebro, često se koristi u domaćinstvima kao sredstvo za dezinfekciju. Koloidno srebro je suspenzija mikroskopskih čestica srebra u tečnosti. Ljudi ga koriste kao prirodni antimikrobni agens za čišćenje i dezinfekciju različitih površina.

Na primer, srebrna voda može se koristiti za čišćenje kuhinjskih površina, radnih ploča, pločica, površina u kupatilu, poput umivaonika, tuševa i pločica i drugih predmeta u domu. Takođe, može da se koristi i kao dodatak za dezinfekciju vode za piće. Osvežavanje prostora se može postići upotrebom spreja srebrne vode smanjujući prisutnost bakterija i neugodnih mirisa u vazduhu.

Dakle, NANO srebrna voda je odličan izbor za higijenu domanćistva. Ovaj proizvod je prirodan, bezbedan i efikasan pri kontaktu sa mikroorganizmima. Srebrnu vodu možete naći i u obliku spreja.

Pure Silver Health
NANO srebrna voda

Upotreba NANO srebra u medicini

Nano srebro se često koristi u medicini zbog svojih antimikrobnih svojstava, a primenjuje se i u procesu zarastanja rana. Nanočestice srebra imaju sposobnost inhibiranja rasta bakterija, gljivica i virusa, što može pomoći u prevenciji infekcija i podsticanju bržeg zarastanja rana.

Kada se nano srebro primeni na oštećenu kožu ili ranu, može delovati kao antimikrobni agens, suzbijajući prisutne mikroorganizme (31, 32, 33). Ovo svojstvo može biti posebno korisno u slučajevima hroničnih rana ili opekotina, gde je povećan rizik od infekcija.

Koža je najveći organ našeg tela i igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže i sprečavanju prodora mikroba. Međutim, oštećenje kože može izazvati bakterijske infekcije, dehidraciju tkiva i ozbiljne sekundarne traume. Hidrogeli su dobri za tretiranje oštećene kože jer imaju visok sadržaj vode, odličnu biokompatibilnost i poroznu 3D strukturu. Ipak, loše mehaničke osobine, nedostatak antibakterijskih svojstava i komplikovane metode pripreme ograničavaju njihovu primenu kao obloga za rane.

Srebrne nano čestice imaju različite antibakterijske aktivnosti i široko se koriste u oblogama za rane. Uvođenje nano čestica srebra u hidrogel ne samo da poboljšava antibakterijska svojstva već može poboljšati i mehaničke karakteristike u određenoj meri. Toksične redukujuće materije prvobitno su se koristile za poboljšanje efikasnosti pripreme srebrnih nano čestica, što može imati potencijalno negativan uticaj na ćeliju i njeno tkivo. Umesto toksičnih hemijskih redukujućih materija mogu se koristiti i prirodna jedinjenja.

Silver Skin Protection™ je inovativna formula koja uključuje mikroskopske NANO jone srebra čistoće 99,999%, visokokvalitetne sastojke poput meda, devičanskog pčelinjeg voska i prirodnih etarskih ulja ruzmarina, kamilice, lavande, ulja kantariona i nevena.

Ova napredna formula obnavlja epiderm i omogućava regeneraciju ćelija kože, istovremeno ublažavajući različite upalne procese. Shea buter održava prirodnu vlažnost kože. Zahvaljujući prisustvu nano jona srebra, smanjuje se rizik od infekcija na iritiranim delovima kože, pružajući im brz oporavak.

Ovaj proizvod je posebno koristan kod problema poput zapaljenja, čireva, ozleda, poderotina, iritirane i upaljene kože, plikova, herpesa, psorijaze, hemoroida, ujeda pauka i insekata, opekotina od sunca, ekcema, i drugih kožnih problema.

Inovativna formulacija ovog proizvoda pruža dugotrajnu negu, uspostavljajući prirodnu ravnotežu između masnoće i vlažnosti kože. Rezultat je vitalna i svilenkasto meka koža, a ten dobiva uravnotežen, svež i zdrav izgled.

Silver Skin Protection™ također pojačava otpornost i elastičnost kože, usporavajući znakove preranog starenja.

Silver Skin Protection™