Kozmetika

Vrati vreme, zadrži samo uspomene – tretman lica i podmlađivanje Hyaluron serumom koji sadrži vitamin C, biljne proteine i beta glukan

Photo by Ron Lach : https://www.pexels.com/photo/elderly-woman-in-a-nightgown-8626071/

Da li želiš da vratiš vreme? Da li želiš da koži lica i vrata vratiš stari sjaj, da ublažiš postojeće bore i sprečiš pojavu novih, a da istovremeno izbegneš skupe i neprijatne tretmane? Putovanje u prošlost tvoje kože lica i vrata moguće je samo uz redovnu primenu seruma koji u svom sastavu imaju supstance prirodnog porekla za koje je dokazano da imaju ‘anti-age’ svojstva. Kombinovanje supstanci prirodnog porekla u jedan serum koji je efikasan, manje štetan po tvoje zdravlje i zdravlje životne sredine, a pri tom i jeftiniji od laserskih i drugih tretmana, čini takav proizvod održivim. Odnosno, korišćenje takvog proizvoda uklapa se u tvoj trend održivog načina življenja.

Vitamin C

Askorbinska kiselina, poznata kao vitamin C, ključni je sastojak u kozmetičkim proizvodima koji imaju značajan potencijal da poboljšaju zdravlje i lepotu kože. Takođe, smatra se i neizbežnim sastojkom u kozmetičkim proizvodima za svakodnevnu negu svih tipova kože.

Vitamin C prkosi vremenu kada je tvoja koža u pitanju, odnosno suprotstavlja se faktorima starenja kože poput sunčeve svetlosi i prirodnog procesa starenja.

Zašto je vitamin C tako efikasan u podmlađivanju kože? Prvo, vrlo je važan antioksidans. Antioksidansi su supstance koje pomažu u zaštiti tela od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Slobodni radikali su reaktivni joni koje mogu oštetiti ćelije i doprineti procesima starenja. Antioksidansi neutrališu ove slobodne radikale, pomažući očuvanju zdravlja i sprečavajući oštećenja ćelija.

Photo by Lisa Fotios: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photography-of-person-holding-sliced-lemon-1843837/

Drugo, vitamin C podstiče prirodnu proizvodnju kolagena u organizmu. Kolagen je protein koji je deo strukture kože. Kolagen je poput gradivnih blokova koji održavaju našu kožu čvrstom i mladolikom. Vitamin C pomaže u proizvodnji i sazrevanju kolagena, što je ključno za očuvanje zdrave i lepe kože.

Klinička ispitivanja ukazala su pozitivni uticaj lokalno apliciranog vitamina C na parametre karakteristične za starenje kože izazvano suncem. Dalje, klinička ispitivanja seruma formulacije sa vitaminom C i hijaluronskom kiselinom dala su obećavajuće rezultate u pogledu smanjenja postojećih bora.

Naučnici su takođe razvili nove načine da vitamin C bude efikasniji u nezi kože. Jedan interesantan pristup uključuje upotrebu supstanci sličnih vitaminu C i određenih amino kiselina, koje su gradivni blokovi proteina poput kolagena. Kombinacijom ovih različitih elemenata, istraživači teže poboljšanju sinteze kolagena i ukupne efikasnosti proizvoda za negu kože. Ova kombinovana terapija mogla bi biti posebno korisna u svrhu anti-age tretmana, promovišući zdraviju i kožu koja izgleda mlađe.

Photo by Apostolos Vamvouras on Unsplash

Vitamin C (askorbinska kiselina) je molekul rastvorljiv u vodi, njegova upotreba kao sirovine u kozmetičkoj industriji limitirana je činjenicom da je ovaj vitamin termolabilan i u reakciji sa kiseonikom prelazi u dehidroaskorbinsku kiselinu. Takođe, teško prodire kroz lipidni sloj ćelija epidermisa. Iz ovih razloga, farmaceutska industrija napravila je stablini molekul dodavanjem fosfatne grupe molekulu askorbinske kiseline, stabilni vitamin C, koji će se u koži pretvoriti u askorbinsku kiselinu i moći će da prodire kroz kožu. Dakle, važno je proveriti da li je u formulaciji seruma koji koristimo stabilni vitamin C.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska je prirodni glikozaminoglikan, osnovni sastojak ljudskog tela (nalazi se u pupčanoj vrpci, očima, sinovijalnoj tečnosti, dermisu, staklastom telu itd.). Hijaluronska kiselina je sastavni deo strukture kože dajući joj hidrataciju, gipkost i tonus. Ima sposobnost da vezuje vodu i zadrži je u dubokim slojevima. Prema tome, uloga hijaluronske kiseline od suštinskog je značaja za održavanje 70% vode u mladoj koži. Koncentracija i kvalitet hijaluronske kiseline se tokom vremena, ali i individualno smanjuje, kako u dermisu tako i u svim drugim delovima tela gde je prisutna.

Hijaluronska kiselina je ključna supstanca u koži koja ima važnu ulogu u procesu zarastanja rana. Ona podržava stvaranje fibrinskog ugruška, proizvodnju određenih supstanci koje su važne za proces zarastanja, i stimuliše rast ćelija koje su bitne za obnavljanje kože. Osim toga, ova kiselina ima i druge biološke efekte, a karakteriše se svojom sklonosti da zadržava vlagu i svojom kompatibilnošću s biološkim tkivom.

Ovaj prirodni biomolekul nije toksičan i osetljiv, stoga se bezbedno može koristiti na svim tipovima kože bez bojazni od pojave alergijskih reakcija.

Photo by Sora Shimazaki: https://www.pexels.com/photo/ethnic-woman-with-folded-lips-doing-skin-care-procedure-5938614/

Nekoliko naučnih istraživanja potvrdilo je da kozmetički proizvodi sa hijaluronskom kiselinom i njenim derivatima uspešno smanjuju bore, zatežu kožu i poboljšavaju ten, i da su takođe bezbedni za upotrebu.

Rezultati nekoliko istraživanja uglavnom podržavaju da kozmetički proizvodi bazirani na hijaluronskoj kiselini predstavljaju neinvazivno i efikasno rešenje za poboljšanje hidratacije, podmlađivanja i zaceljivanja kože. Osim toga, uz savete o zdravim životnim navikama i zaštiti kože, uključujući redovnu upotrebu krema sa zaštitnim faktorom, lekari mogu savetovati pacijente da korišćenje kozmetičkih proizvoda na bazi hijaluronski kiseline može pomoći da se ublaži negativan uticaj ovog faktora na kožu.

Beta glukan

Beta glukani su grupa polisaharida, odnosno složenih šećera, nalaze se u ćelijskom zidu bakterija, gljivica, algi i biljaka (žitaricama, mahunarskama, voću i povrću).Ova grupa jedinjenja ima značajnu ulogu u kozmetičkim proizvodima zbog povoljnih efekata na kožu. Naime, poznati su po svojim hidratantnim svojstvima. Drugim rečima, oni mogu da zadržavaju vlagu na površini kože.

Izuzev toga, beta glukani imaju antioksidativna svojstva. Dakle, kao i vitamin C, oni mogu da neutrališu slobodne radikale (reaktivne jone) koji mogu da izazovu oštećenja, kao i prerano starenje kože. 

Beta glukani podstiču proces regeneracije kože. Takođe, mogu stimulisati proizvodnju kolagena, što doprinosi čvrstoći i elastičnosti kože. Pored toga, oni imaju umirujuće svojstvo koje pomaže u smanjenju iritacija i crvenila na koži.

Iz ovih razloga, beta glukani se često koriste u kozmetičkim proizvodima kao sastojak za hidrataciju, umirenje kože i očuvanje njenog zdravog izgleda. Njihova blagotvorna svojstva čine ih popularnim dodatkom u raznim proizvodima, uključujući kreme, losione i serume.

Beta glukan je preporučljiv za osetljivu i problematičnu kožu sklonu iritacijama. Istraživanja su pokazala da poseduje umirujuće dejstvo, izuzetno umirujuće dejstvo utvrđeno je pri opekotinama kod dece, prisustvo beta glukana značajno je pojednostavilo negu rane i umirilo bol koji je nastao usled povrede.

Biljni proteini

Proteini imaju sposobnost da vezuju vodu sa rožnatim slojem kože, zbog toga su vrlo brzo dobili primenu u kozmetičkim preparatima za negu kose i kože. Prema članku Biljni proteini u kozmetičkoj proizvodnji, proteini podvrgnuti procesu hidrolize se uglavnom koriste u proizvodima za negu kose i kože. Njihova upotreba u proizvodima za negu kože može biti prednost jer su u stanju da povećaju elastičnost i hidrataciju kože, poboljšavajući njeno držanje tokom vremena.

Umesto toga, kao sastojak u proizvodima za negu kose, oni mogu dati proizvodu sposobnost da omekša kosu, poboljšavajući njen sjaj. Pšenični proteini se uglavnom koriste kao biljni ekvivalenti keratina koji se koriste u ovoj vrsti tretmana.

Proteini koji prolaze kroz proces hidrolize takođe se mogu primeniti kao sastojci sa specifičnim funkcijama, kao što je sposobnost stvaranja pene u kozmetičkom proizvodu. Na primer, hidrolizovani proteini kukuruza i pšenice su proučavani zbog njihove sposobnosti da povećaju penu proizvoda. Neki od najčešće korišćenih proteina u kozmetici uključuju soju, grašak, pirinač, pasulj, badem i mnoge druge.

Ekspertski panel za bezbednost kozmetičkih sastojaka pregledao je bezbednost 19 proteina i peptida biljnog porekla, koji imaju funkciju sredstva za regeneraciju kože i/ili kose u proizvodima za ličnu negu. Komisija je zaključila da je 18 proteina i peptida biljnog porekla bezbedno u sadašnjoj praksi upotrebe i primenjene koncentracije.

KOJE SU PREDNOSTI PROTEINSKIH HIDROLIZATA U KOZMETICI?

  • nizak  negativan uticaj na životnu sredinu;
  • odsustvo alergijskih reakcija i iritacija kože;
  • povećana hidratacija zbog specifične težine aminokiselina;
  • smanjena agresivnost surfaktanata (površinski aktivne materije koje se koriste kao sredstva za čišćenje) u formulacijama za osetljivu kožu;
  • visoka efikasnost u poboljšanju hranljivih i restorativnih efekata kozmetičkih proizvoda čak i pri niskim koncentracijama.

Hyaluron C+ Serum

Hyaluron C+ Serum sadrži opisane, snažne aktivne komponente, izuzetno delotvorne u borbi protiv starenja kože: hijaluronsku kiselinu, beta-glukan, stabilni vitamin C, biljne proteine, glicerin, elastin, ova formula pruža vrhunsku negu koja revitalizuje tvoju kožu. Hijaluronska kiselina dubinski hidrira, dok beta-glukan pruža snažnu podršku u borbi protiv starenja. Stabilni vitamin C pospešuje sjaj kože, dok biljni proteini hrane i obnavljaju. Glicerin pruža dugotrajnu hidrataciju, dok elastin čini tvoju kožu elastičnom i čvrstom.

Ova jedinstvena kombinacija sastojaka deluje sinergijski kako bi tvojoj koži pružila sve što joj je potrebno za blistav i mladolik izgled. Pored izuzetne efikasnosti ovog proizvoda, ovaj serum je jeftiniji od komplikovanih tretmana i bezbedan za korišćenje, kako za tvoje zdravlje tako i za zdravlje životne sredine.

Ovaj proizvod deluje dubinski, pružajući koži lica i vrata potrebne hranljive sastojke koji revitalizuju tvoj izgled. Bore postaju manje primetne, a nova koža sija od mladalačke energije. Zaboravi na stresne posete kozmetičkim salonima ili bolne procedure – ova tajna je sada dostupna tvojoj koži u udobnosti tvog doma.

Spremi se da ponovo zasijaš! Uz ovaj proizvod, vraćanje vremena postaje moguće bez komplikacija.

Hyaluron C+ serum