Zdravlje

Voda sa česme ili flaširana voda – kako da napravim dobar izbor vode za piće?

Photo by Helena Jankovičová Kováčová: https://www.pexels.com/photo/cat-near-tap-water-in-sink-16440309/

Da li razmišljate o kvalitetu vode koju svakodnevno koristite u svom domu? Dok se voda koja izlazi iz česme može činiti čistom na prvi pogled, često sadrži nečistoće koje nisu vidljive golim okom. Da li je beskrajna kupovina flaširane vode za piće zaista neophodna? Postoje rešenja koja mogu poboljšati kvalitet vode koju koristite za piće i ostale kućne potrebe.

Kvalitet vode za piće

U većini slučajeva, kvalitet vode se na tačkama upotrebe (česmama) ne prati rutinski. Razlog je jasan, široko je rasprostranjena mreža korisnika i broj tačaka za uzorkovanje prilikom takvog monitoringa je zaista visok.

Iako su prethodne studije otkrile varijacije kvaliteta vode za piće tokom distribucije u gradskim mrežama, uticaj starih cevi u zgradama na kvalitet još uvek nije poznat, što otežava vodovodnim preduzećima da sprovode redovno održavanje.

Dakle, možemo biti izloženi bolestima koje uzrokuje voda za piće koja nije adekvatnog kvaliteta čak i ako imamo pristup ‘bezbednoj’ vodi koja ispunjava nacionalne/lokalne standarde. Prvo, halogenisani (fluor, hlor, brom, jod) nusproizvodi u niskim koncentracijama u vodi iz česme mogu biti toksični (npr. kancerogeni), ovi nus proizvodi mogu biti prisutni na područjima gde se koristi hlor u procesu prečišćavanja vode za piće. Upotreba hlora je nekada bila od ključne važnosti za obezbeđivanje bezbedne vode za piće, ali ona ima i mračnu stranu: Pored inaktivacije patogena u vodi, hlor reaguje sa organskom materijom i nastaju različiti toksični nusproizvodi dezinfekcije (1, 2).

Photo by Lubomirkin on Unsplash

Drugo, kontaminanti oslobođeni iz urbane distributivne mreže cevi, sistema unutrašnjih instalacija i skladišnih objekata, takođe mogu dostići nivoe koji su toksični i mogu da izazovu hronične bolesti, poput karcinoma i kardio vaskularnih oboljenja (3, 4). Ovi kontaminanti uključuju jone metala (Fe, Pb, itd.) i čestice korozije (rđe) koje često koegzistiraju sa mikrobnim zagađenjem (5, 6).

Za sisteme na tački upotrebe, odnosno u našim domaćinstvima, ovi kontaminanti obično nisu uključeni u redovno praćenje kvaliteta na nivou države, jer se standardi za piće primenjuju na uzorke vode prikupljene na postrojenjima za tretman vode za piće, pre puštanja vode u distributivne sisteme. Testiranje kvaliteta vode koja dolazi do krajnjih korisnika često se smatra skupim i vremenski zahtevnim, što sprečava potrošače da dobiju informacije o kvalitetu svoje vode iz česme i da budu uvereni u njenu bezbednost i usklađenost sa standardima za piće.

Izbor vode za piće

Naravno, jasno nam je da se voda za piće ne analizira u našim domovima, verovatno bi zapazili da je neko došao da je uzorkuje. Ta činjenica je poznata ljudima širom sveta, tako da i čak u razvijenim zemljama gde kvalitet vode za piće ima visoke i ispunjene standarde, gde je voda dostupna po povoljnoj ceni, potrošnja flaširane vode je u stalnom porastu (7).

Jedan od glavnih razloga za ovaj porast je percepcija građana da je flaširana voda zdravija i ukusnija od vode iz česme (8, 9, 10). Zapravo, percepcija rizika potrošača može biti glavni pokretač za korišćenje flaširane vode kao primarnog izvora za piće. U studiji sprovedenoj u 21 državi Sjedinjenih Američkih Država, primećeno je da potrošači češće koriste flaširanu vodu kada smatraju da voda iz česme nije bezbedna (11). Ovi rezultati su potvrđeni i od strane naučnika koji su proučavali 10.000 domaćinstava u deset zemalja (Australija, Kanada, Češka Republika, Francuska, Italija, Koreja, Meksiko, Holandija, Norveška i Švedska) i zaključili da negativna percepcija kvaliteta vode iz česme utiče na odluku o kupovini flaširane vode (12).

Photo by Boxed Water Is Better on Unsplash

Da li je flaširana voda zdravija o česmenske vode?

Pitanje da li je flaširana voda zdravija od vode sa česme može biti kompleksno i zavisi od različitih faktora. Evo šta sve treba uzeti u obzir:

 1. Regulativa i kvalitet: U mnogim zemljama, česmenska voda podleže strogoj regulativi i redovnim testiranjima kako bi se osigurala bezbednost i kvalitet za piće. Međutim, kvalitet vode može varirati između različitih lokacija i sistema za snabdevanje vodom.
 2. Flaširana voda: Flaširana voda obično prolazi kroz procese filtriranja i dezinfekcije pre flaširanja, ali i ovde postoje razlike u kvalitetu između različitih proizvođača i izvora. Neke flaširane vode mogu poticati iz prirodnih izvora, dok druge mogu biti prečišćene vode sa česme.
 3. Ambalaža: Ambalaža flaširane vode predstavlja zdravstveni rizik zbog mogućnosti kontaminacije hemikalijama iz plastike, posebno ako se flaša ostavlja na suncu ili u toplim uslovima.
 4. Troškovi: Flaširana voda može biti značajno skuplja od vode iz česme, što može predstavljati dodatni finansijski teret za pojedince i porodice.

Naučnici kažu da je teško izabrati koja voda je zdravija, da li voda sa česme ili flaširana? Voda sa česme polazi zdrava i prešišćena, međutim na putu ka nama prolazi kroz sistem cevi koji je često znatno stariji od nas, i koji može da sadrži razne nečistoće poput rđe.

Sa druge strane, flaširana voda može biti i samo procesirana česmenska voda (13). Flaširana voda nije mnogo čistija od većine vode iz velikih gradova. Zapravo, neka flaširana voda može biti čak manje čista (14). Flaširana voda će biti ispravna ako je destilovana ili dobijena iz dubokih podzemnih izvora, ali u većini slučajeva moraćete da uradite istraživanje kako biste bili sigurni.

Kućni sistemi za prečišćavanje vode

Postoji više različitih aparata i sistema za prečišćavanje vode koji se mogu koristiti u kućnim uslovima, evo nekoliko tehnologija koje se koristi za tu svrhu:

 1. Sistem obrnute osmoze: Ovo je tehnologija koja koristi polupropusnu membranu da bi se uklonile nečistoće iz vode. Sistem obrnute osmoze uklanja većinu nečistoća, uključujući minerale, teške metale, bakterije i viruse.
 2. Ultravioletni (UV) dezinfekcioni sistemi: Ovi sistemi koriste UV svetlost za uništavanje mikroorganizama u vodi, poput bakterija, virusa i protozoa. Oni su efikasni u dezinfekciji vode, ali ne uklanjaju hemijske nečistoće.
 3. Destilatori vode: Destilatori koriste proces destilacije da bi uklonili nečistoće iz vode. Voda se zagreva do tačke ključanja, isparava, a zatim kondenzuje nazad u tečnost, ostavljajući nečistoće iza sebe.
 4. Filtriranje u frižiderima: Mnogi moderni frižideri imaju ugrađene filtere za vodu koji se menjaju redovno. Ovi filteri mogu ukloniti neke nečistoće, poput hlora i sedimenta, ali nisu uvek toliko efikasni kao posebni filteri.
 5. Vodeni jonizatori: Ovi uređaji koriste elektrohemijski proces da bi prečišćavali vodu i menjali njenu pH vrednost. Neki tvrde da vodeni jonizatori poboljšavaju ukus vode.

Kako funkcionišu filteri za vodu na kraju česme?

Filteri za vodu na kraju česme su mali uređaji koji se lako montiraju na postojeće česme. Njihova osnovna funkcija je da filtriraju vodu direktno pre nego što izađe iz česme. Ovi filteri su dizajnirani da uklone širok spektar nečistoća, uključujući pesak, krečnjak, kamenac, mulj, rđu, organska jedinjenja i druge primese koje mogu uticati na ukus i kvalitet vode.

Prednosti korišćenja filtera za vodu na kraju česme:

 1. Voda ima bolji ukus: Filtracija vode na kraju česme može poboljšati ukus vode, uklanjajući neprijatne mirise i ukuse koji mogu biti prisutni zbog nečistoća.
 2. Zdravstvene prednosti: Uklanjanje štetnih materija iz vode može doprineti poboljšanju zdravlja vaše porodice. Čista voda je ključna za hidriranje tela i opšte blagostanje.
 3. Održivo: Ovi filteri su ekonomski najisplatljivija opcija. Efikasni su. Takođe, korišćenje filtera za vodu može smanjiti potrebu za kupovinom plastičnih flaša vode, što doprinosi smanjenju količine otpada i negativnih uticaja na životnu sredinu.

Filteri za vodu na kraju česme su jednostavno, pristupačno i efikasno rešenje za poboljšanje kvaliteta vode koju koristite u svom domu. Bez obzira da li živite u gradu ili na selu, ovaj mali dodatak može napraviti veliku razliku u vašem svakodnevnom životu. Investirajte u čistiju, zdraviju vodu za sebe i svoju porodicu danas.

WaterDrop mini filter je filter za mehaničko prečišćavanje protočne vode (slavine, baterije…) od nečistoća poput peska, kamenca, mulja, rđe i organskih jedinjenja. Ovaj filter je efikasan jer su dimenzije pora krstalne rešetke 80 mikrona (80×10-6 m). Mehanički fiter radi bešumno i ne prska sa strane, pogodan je za sve veličine slavina.

Ovo efikasno, održivo rešenje učiniće vašu vodu bezbednijom za piće i prijatnijeg ukusa, a vaš kućni budžet neće osetiti njeno prisustvo. Takođe, nećete biti primorani da kupujete flaširanu vodu što će umanjiti vaše troškove i generisanje plastičnog otpada u vašem domaćinstvu. 

Uz sve ove prednosti, filteri za vodu u kućnim uslovima pružaju praktično rešenje za poboljšanje kvaliteta vode koju konzumirate, pružajući vam spokoj jer je voda koju pijete bezbedna i zdrava za vas i vašu porodicu. Razmotrite instalaciju filtera za vodu kako biste unapredili kvalitet vode u svom domu i doprineli zaštiti životne sredine.