Zdravlje

Benefiti seksualne aktivnosti na zdravlje i blagostanje

Photo by Ajay Donga: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-man-kissing-woman-s-hand-2140516/

Da li si ikada razmišljao/la o tome kako tvoj seksualni život može pozitivno da utiče na tvoje opšte zdravlje? Intimnost i seksualna aktivnost često su teme koje se izbegavaju ili im se ne posvećuje dovoljno pažnje kada govorimo o očuvanju zdravlja. Međutim, istraživanja pokazuju da su seksualni odnosi ključni za fizičko, emocionalno i čak mentalno blagostanje.

Dobar hormonalni balans

Seksualni odnosi izazivaju kompleksne biološke reakcije u našem organizmu, uključujući lučenje različitih hormona koji igraju ključnu ulogu u regulaciji različitih funkcija. Ovaj proces utiče na opšte blagostanje.

Jedan od ključnih hormona koji se oslobađa tokom seksualnih aktivnosti je oksitocin, poznat i kao „hormon ljubavi“ ili „zagrljaja“. Oksitocin igra ključnu ulogu u uspostavljanju emotivne povezanosti između partnera, pojačavajući osećaj bliskosti i poverenja. Takođe, stimuliše kontrakcije materice, što može pomoći u olakšavanju menstrualnih bolova kod žena.

Dopamin, još jedan važan hormon, povezan je sa zadovoljstvom i nagradom. Njegova prisutnost tokom seksa može doprineti osećaju sreće, uzbuđenja i motivacije. Dopamin igra ključnu ulogu u formiranju pozitivnih asocijacija prema seksualnom iskustvu.

Seks može povećati nivo serotonina, hormona koji reguliše raspoloženje, što može doprineti smanjenju stresa i poboljšanju opšteg mentalnog blagostanja.

Testosteron, poznat kao muški hormon, prisutan je u višim koncentracijama tokom seksualnih odnosa, kod oba pola. Ovaj hormon doprinosi povećanju libida, održavanju mišićne mase i regulisanju energije. Endorfin, poznati kao „hormon sreće“, takođe se oslobađa tokom seksa. Endorfin ima analgetski efekat, smanjujući osećaj bola i stvarajući osećaj zadovoljstva.

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-lying-on-bed-414032/

Ove promene hormonskog nivoa tokom seksualnih odnosa deo su složenog mehanizma koji podržava emocionalnu i fizičku intimnost između partnera. Važno je napomenuti da individualne reakcije mogu varirati, ali je očigledno da seksualna aktivnost ima značajan uticaj na hormonalni balans i opšte blagostanje našeg organizma.

Zdravstveni benefiti seksualnih aktivnosti

Pored uspostavljanja hormonalnog balansa, seksualne aktivnosti imaju sledeće benefite po zdravstveno stanje:

  • veće zadovoljstvo i muškaraca i žena svojim mentalnim zdravljem (1),
  • povoljan uticaj na prostatu (2),
  • pomaže u održavanju funkcije vagine i karlice (3),
  • pozitivno utiče na kardio-vaskularni sistem, čime se postiže i bolja zaštita od stresnih situacija (4, 5, 6),
  • smanjen rizik od raka dojke (7, 8, 9, 10, 11),
  • duži životni vek i kod žena i kod muškaraca (12, 13, 14, 15).

Benefit seksa na emocionalno stanje

Uzbudljivi svet intimnosti i seksualnosti često deluje kao spoj tela, ali njegova veza s emotivnim stanjem je duboka i složena. Emocije, kao što su ljubav, poverenje i bliskost, ne samo da stvaraju čvrstu osnovu za zadovoljavajući seksualni odnos, već i intenziviraju iskustvo same intimnosti. Kroz pažljivu komunikaciju, deljenje osećanja i uzajamno poštovanje, seksualne aktivnosti postaju nežan izraz povezanosti. Sa druge strane, emocionalni stres ili nesigurnost mogu uticati na seksualno iskustvo, stvarajući izazove u ostvarivanju dubljeg povezivanja. Razumevanje i negovanje svojih emocionalnih potreba ključno je za stvaranje održive i ispunjavajuće seksualne veze.

Photo by We-Vibe Toys on Unsplash

Perceived Relationship Quality Components (PRQC) Inventory je alat koji se koristi za merenje različitih aspekata ili komponenti načina na koji pojedinci doživljavaju kvalitet svojih veza. Ovim faktorom procenjuju se različite komponente koje doprinose ukupnom doživljaju kvaliteta veze. Te komponenete mogu obuhvatiti komunikaciju, poverenje, intimnost, ljubav i zadovoljstvo.

Istraživanja su pokazala da je ovaj koeficijent znatno viši kada su u pitanju romantične veze sa redovnim seksualnim aktvinostima.

Postoje vrlo jasni, ispitani benefiti seksualnih aktivnosti po naše emocionalno stanje, poput:

  • bolja sposobnost opažanja, identifikacije i izražavanja emocija (16, 17, 18),
  • manje ukupne upotrebe nezrelih mehanizama odbrane, čime se jača sposobnost formiranja intimnih odnosa sa suprotnim polom (19),
  • seksualne aktivnosti na visokom nivou intimnosti i poverenja nude blagodeti za poboljšanje raspoloženja (20, 21, 22).

Stres je deo svakodnevnog života, ali dugotrajni ili intenzivni stres može imati ozbiljne posledice na seksualno zdravlje.

Stres aktivira „bori se ili beži“ odgovor tela, oslobađajući hormone poput kortizola i adrenalina. Dok je ova reakcija korisna u situacijama pretnje, dugotrajni stres može poremetiti hormonalnu ravnotežu, uključujući i one hormone povezane sa seksualnim funkcijama.

Jedan od ključnih elemenata je smanjenje libida ili seksualne želje. Stres može umanjiti sposobnost fokusiranja na intimnost, stvaranje osećaja umora i iscrpljenosti. Takođe, može uticati na emocionalnu povezanost između partnera, čineći seks manje privlačnim. Važno je razvijati strategije za upravljanje stresom kako biste očuvali seksualno zdravlje. To može uključivati vežbe opuštanja, redovnu fizičku aktivnost, komunikaciju s partnerom i, u nekim slučajevima, stručnu podršku poput terapeuta ili savetnika.

Postoji prirodan proizvod koji znatno može popraviti seksualni libido i kod muškaraca i kod žena, pospešiti uživanje i produžiti seksualni čin.

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Med kao saveznik

Konzumacija meda ima veoma dugu istoriju. Koristi se u brojnim jelima i napicima kao zaslađivač i sredstvo za poboljšanje ukusa. Još od davnina, med je poznat po svojoj nutritivnoj i terapeutskoj vrednosti. Med se proizvodi širom sveta.

Najvažniji sastojak meda su ugljeni hidrati prisutni u obliku monosaharida, fruktoze, glukoze i disaharida, maltoze, izomaltoze, maltuloze, saharoze i turanoze, a slatkost meda potiče upravo od prisustva ovih sastojaka. Takođe sadrži oligosaharide, uključujući anderozu i panozu, enzime poput amilaze, oksidaze peroksida, katalaze i kiseline fosforilaze. Osim toga, med sadrži aminokiseline, tragove vitamina B, vitamina B6, vitamina C, niacina, folne kiseline, minerale, gvožđe, cink i antioksidanse (23, 24). Med se često koristi kao antiinflamatorno, antioksidativno i antibakterijsko sredstvo (25, 26), kao i sredstvo za poboljšanje plodnosti i seksualnog elana kod muškaraca i žena (27, 28, 29). Med je jedina prirodna namirnica koja poseduje sva navedena svojstva!

Aktivna jedinjenja meda

Med sadrži različita esencijalna biološki aktivna jedinjenja, uključujući vitamine A (retinol), E (tokoferol), K (anti-hemoragijski vitamin), B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (niacin), C (askorbinska kiselina), pantotensku kiselinu i fenole, flavonoide i masne kiseline (30, 31), i mnogo druge. Takođe, med sadrži amino kiseline od fiziološkog značaja kao što su arginin, cistein, glutaminska kiselina, asparaginska kiselina i prolin (32). Med sadrži različite flavonoide, fenole, amino kiseline, proteine, askorbinsku kiselinu i karotenoide, kao i antimikrobna i antioksidativna svojstva u skladu sa vremenskim uslovima i geografskim položajem (33). Prisustvo ovih aktivnih jedinjenja pruža bolje razumevanje biološke uloge meda.

Antioksidativna svojstva

Oksidacija je biohemijska reakcija koja generiše slobodne radikale u lancu reakcija koji mogu oštetiti ćelije, tkiva, kao i fiziološke funkcije. Antioksidansi poput vitamina C prekidaju lančane reakcije i štite telo od slobodnih radikala. Hrana koja sadrži antioksidanse pokazala se korisnom za zdravlje. Literatura sugeriše da med sadrži moćne antioksidativne agense (34) .

Antimikrobna aktivnost

Studija iz 2011. godine pokazala je da med ima klinički potencijal i pokazuje širok spektar antibakterijske aktivnosti s prihvatljivom mogućom terapijskom primenom (35). Anti-bakterijsko delovanje uglavnom je rezultat vodonik peroksida koji nastaje enzimom glukoza oksidaze pčela.

Med i plodnost

Istoriski, Egipćani su koristili med u svrhu poboljšanja plodnosti. Osim toga, mnoge kulture tradicionalno su konzumirale med radi poboljšanja vitalnosti muškaraca.

Med se preporučuje kod muškaraca s problemima impotencije i kod žena s problemima povezanim s neplodnošću, uključujući neredovnu ovulaciju. Kod neplodnih ili subplodnih muškaraca, smatra se da konzumiranje meda s dodatkom toplog mleka značajno poboljšava broj spermatozoida. Med je poznat po bogatstvu vitamina B, esencijalne supstance za proizvodnju testosterona.

Kod muškaraca s disfunkcionalnom erekcijom ili impotencijom, smatra se da konzumacija meda može stvarati i poboljšavati erekciju. Naučna učenja o alternativnoj medicini smatraju da med poboljšava kvalitet sperme kod muškaraca i jača jajnike i matericu kod žena (36).

Epimedium

Epimedi Herba, poznata i kao „vodomok“ ili „epimedium“, oduvek je intrigirala ljude zbog svoje tajanstvene moći koja se tradicionalno pripisuje njenom ekstraktu. Smatra se da je ova biljka iz Kine pravo blago u podršci seksualnom zdravlju, prvenstveno zahvaljujući ključnom sastojku, icariinu.

Ovaj sastojak igra ključnu ulogu u proširivanju krvnih sudova, posebno u intimnim regijama, poboljšavajući protok krvi i podstičući strastvene trenutke. Tradicionalna kineska medicina koristi epimedium vekovima kao sredstvo za podršku seksualnoj funkciji i vitalnosti. Estrakt epimediuma predstavlja prirodni podsticaj, podsećajući nas da moć prirode može da probudi najintimnije aspekte našeg bića.

Dijetetski dodatak Q4 Fortissimo je kombinacija 20 biljnih ekstrakata, liofiliziranog matičnog mleča i začina u medu, namenjen unapređenju opšte i seksualne vitalnosti. Brzo deluje, primetno već za sat vremena, sa produženim dejstvom od čak +24 sata.

Kod muškaraca, Q4 Fortissimo podržava seksualnu funkciju, održava kvalitetnu erekciju, produžava trajanje seksualnog odnosa i povećava libido. Značajnim pojačavanjem cirkulacije u predelu vagine kod žena unapređuje seksualno iskustvo. Ovaj dodatak pozitivno utiče i na seksualnu želju kod muškaraca i žena.